Volume: 57 Issue: 1, 7/3/23

Year: 2023
Prof. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Çukurova Üniversitesi
Genel Jeoloji
Asst. Prof. Dr. Ahmet Can AKINCI Çukurova Üniversitesi
General Geology, Sedimentology, Structural Geology and Tectonics
Assoc. Prof. Dr. Nusret NURLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
Mineralogy- Petrography
Doç. Dr. Mahmut ALTINER Çukurova Üniversitesi
Maden Mühendisliği, Cevher Hazırlama, Malzeme Karakterizasyonu

Geosound (Yerbilimleri) Dergisi, Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü yayını olup, 1986'dan bu yana büyük bir özveriyle yayımlanmaktadır. Derginin temel amacı, yerbilimlerine yönelik meslek dallarının ulusal ve uluslararası düzeyde gelişimine katkı sağlamaktır. Geosound yerbilimlerinin tüm alanlarını kapsayan (jeoloji, jeofizik, madencilik, jeomorfoloji, jeoteknik, hidrojeoloji, jeoistatistik vb.) ulusal ve uluslararası seviyede yapılmış özgün çalışmalara, vaka sunumlarına, yeni gelişmelere yer vermekte olan uluslararası dergidir. Ayrıca, Geosound dergisinde basılmış makalelere ilişkin tartışmalar da yayımlanmaktadır. Derginin yazım dili Türkçe ve İngilizce'dir. Dergi Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda 2 defa yayımlanır.

Geosound Dergisi yerbilimlerinin tüm alanlarını kapsayan (jeoloji, jeofizik, madencilik, jeomorfoloji, jeoteknik, hidrojeoloji, jeoistatistik vb.) ulusal ve uluslararası seviyede yapılmış özgün çalışmalara, vaka sunumlarına, yeni gelişmelere yer vermektedir.


YAZIM KURALLARI

Dergimize gönderilecek makalelerde kullanılacak Şablon için lütfen tıklayınız.

Not: Eğer indirme otomatik başlamıyorsa lütfen linke sağ tıklayarak link adresini kopyalayıp yeni sayfaya yapıştırınız.


GÖNDERİLECEK YAZILARIN NİTELİĞİ

Dergide Geosoundnin değişik alanlarında (jeoloji, jeofizik, madencilik ve jeomorfoloji) gerçekleştirilmiş özgün araştırmalar, yeni gelişmeler ve vaka sunumları ile ilgili yazılara yer verilmektedir. Kabul edilen başlıca yazı türleri, “Özgün Araştırma Makaleleri” ve “Teknik Notlar”dır. Fikirler, mevcut tekniklere ilişkin destekleyici çalışmalar veya ön sonuçlar Teknik Not olarak kabul edilir. Teknik Notlar, genel olarak, makalelerden daha kısa yazılar olup, bu yazılarda Öz bölümünün verilmesine gerek yoktur. Bunların yanı sıra, önceki çalışmaları veya bir konuyu eleştirel bir yaklaşımla derleyen ve o konuda bazı katkılar da sağlayan “Eleştirel Derlemeler” ile dergide yayımlanmış makalelere ilişkin “Tartışmalar” da sunulabilir. Ancak Teknik Notlarla ilgili Tartışma türü yazılara dergide yer verilmez.

YAZILARIN GÖNDERİLMESİ

Yazılar e-posta ile gönderilir. Gönderiler “Kapak Dosyası” ve “Ana Dosya” olmak üzere iki Word dosyası halinde olmalıdır.
Kapak dosyası içerisinde tüm yazarların iletişim (adres, e-posta, telefon numarası) bilgileri bulunmalıdır. Ana dosya başlık, öz,anahtar kelimeler, metnin ana gövdesi, sonuçlar, teşekkür ve referansları içeren dosyadır. Çizelgeler ve açıklamaları, şekiller dizini ve şekiller de ana dosya içinde en sonda sıralanmalıdır. Ana dosyada tüm metne satır numarası verilmelidir. Ayrıca başlığın, şekil alt yazılarının ve çizelge açıklamalarının İngilizce çevirileri de eklenmelidir (İngilizce yazılan makaleler için ise Türkçe çevirileri eklenmelidir). Ana dosya yazım kurallarına uygun şekilde düzenlenmiş olmalıdır. Dosyalar Word dosyası olarak hazırlanmalıdır.

Editörlük makalelerin kaybolmasıyla ilgili herhangi bir sorumluluk almayacağı için, yazarlar yazılarının bir kopyasını muhafaza etmelidirler.

YAZILARIN HAZIRLANMASI

Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir. Yazarların ana dillerinin Türkçe olmaması durumunda, yazıların başlığı ve özeti ileçizelge ve şekillerin başlıkları Editörlükçe Türkçeye çevrilir. İngilizce sunulacak yazılarda hem İngiliz, hem de Amerikan İngilizcesi kullanılabilir. Ana dili İngilizce olmayan yazarlara, yazılarını Editörlüğe göndermeden önce, gramer ve üslup açısından, ana dili İngilizce olan bir kişiden katkı almaları özellikle önerilir.
Yazılar, genel olarak, aşağıda verilen düzen çerçevesinde hazırlanmalıdır.
(a) Başlık (Türkçe ve İngilizce)
(b) Yazar adları (koyu ve tamamı büyük harfle) ve adresleri (italik ve küçük harfle) ile başvurulacak yazarın e-posta adresi (ilk sayfanın sol alt kısmında)
(c) Öz (Türkçe ve İngilizce)
(d) Anahtar Kelimeler (Türkçe ve İngilizce)
(e) Giriş (amaç, kapsam ve yöntem)
(f) Ana metin (kullanılan yöntemler, çalışılan malzeme(ler), tanımlamalar, analizler vd.)
(g) “Sonuçlar ve Tartışma” veya “Tartışma ve Öneriler”
(h) Katkı Belirtme (gerekiyorsa)
(i) Kaynaklar
(j) Ekler (gerekiyorsa)
(k) Çizelgeler
(l) Şekiller Dizini
(m) Şekiller
(n) Levhalar (var ise)
Metinde kullanılan değişik türde başlıklar farklı şekillerde ve tüm başlıklar sayfanın sol kenarında verilmelidir. Ana başlıklar büyük harflerle ve koyu yazılmalıdır. İkinci derece başlıklar alt başlık olarak değerlendirilmeli ve birinci ve ikinci derece alt başlıklar küçük harfle (birinci derece alt başlıklarda her kelimenin ilk harfi büyük) ve koyu, üçüncü derece alt başlıklar ise italik olmalıdır. Başlıkların önüne numara veya harf konulmamalıdır. Yazılar (öz, metin, katkı belirtme, kaynaklar, ekler ve şekiller dizini) A4 (29.7 cm x 21 cm) boyutundaki sayfaların bir yüzüne, kenarlardan en az 2.5 cm boşluk bırakılarak, 1.5 cm aralıkla ve 12 puntoyla (Arial) yazılmalı, tüm sayfalarına ve ayrıca metindeki her satıra (başlıklar dahil) numara verilmelidir.

ÖZ
GİRİŞ
ANA BAŞLIK
Birinci Derece Alt Başlık
İkinci derece alt başlık
Üçüncü derece alt başlık
SONUÇLAR VE TARTIŞMA
KATKI BELİRTME
KAYNAKLAR
Yazılarda SI birimleri (örneğin; kPa, MPa, kN/m3) kullanılmalıdır. Bununla birlikte, eğer istenirse, bu birimlerin diğer
sistemlerdeki karşılıkları da parantez içinde verilebilir (örneğin; “İncelenen kumtaşının birim hacim ağırlığı ve tek eksenli sıkışma dayanımı sırasıyla 24 kN/m3 (2.4 kg/m3) ve 60 MPa (600 kgf/cm2)’dır”).
Rakamların ondalık hanelerinin gösteriminde virgül yerine nokta kullanılmalıdır. Yazılarda semboller (örneğin ¬■√)
kullanılmamalıdır. Bunların yerine, harflerin veya rakamların (örneğin; (a), (b),........veya (i), (ii).......veya (1), (2).......)
kullanılması önerilir. Dip notu verilmesinden kaçınılmalıdır. Özellikle reklam niteliği taşıyan yazılar kabul edilmez.
Yayıma kabul edilmesi koşuluyla, derginin yazım kurallarına uygun şekilde hazırlanmış yazılar, aşırı derecede düzeltmeye ihtiyaç gösteren yazılara göre daha kısa sürede basılır.
Kapak Sayfası Yazıdan ayrı olarak sunulacak kapak sayfasında aşağıdaki bilgiler yer almalıdır.
a.Yazının başlığı
b Yazar(lar)ın ad(lar)ı (ad ve soyadı kısaltılmadan)
c.Tüm yazarların açık posta ve e-posta adresleri (Başvurulacak Yazar belirtilerek) ve telefon numaraları da ayrıca belirtilmelidir.

Başlık ve Yazarlar
Yazının başlığı, çalışmanın içeriğini anlaşılır şekilde yansıtmalı ve makul uzunlukta olmalıdır. Eğer yazı Türkçe hazırlanmışsa, Türkçe başlığı (koyu ve küçük harfle) İngilizce başlık (italik ve küçük harfle) izlemelidir. İngilizce hazırlanmış yazılarda ise, İngilizce başlık Türkçe başlıktan önce ve yukarıda belirtilen yazım kuralına göre verilmelidir.

Öz
Öz, çalışma hakkında bilgi verici bir içerikle (çalışmanın amacı, elde edilen başlıca sonuçlar) ve 300 kelimeyi aşmayacak şekilde hazırlanmalıdır. Özde kaynaklara atıfta bulunulmamalıdır. Özler, hem Türkçe hem İngilizce olarak verilmelidir. Türkçe hazırlanmış yazılarda Öz’den sonra “Abstract” (italik) yer almalı, İngilizce yazılarda ise italik yazılmış Türkçe Öz Abstract’ı izlemelidir.

Anahtar Kelimeler
Öz ve Abstract’ın altında 7 kelimeyi aşmayacak şekilde ve yazının konusunu yansıtan anahtar kelimeler Türkçe ve İngilizce olarak verilmelidir. Anahtar kelimeler, alfabetik sırayla küçük harfle (ilk anahtar kelimenin ilk harfi büyük) yazılmalı ve aralarına virgül konmalıdır. Teknik Not ve Tartışma türü yazılarda anahtar kelimelerin verilmesine gerek yoktur.

Kaynaklar
Gerek metinde, gerekse şekil ve çizelge açıklamalarında atıfta bulunulan tüm kaynaklar, metnin sonunda “KAYNAKLAR”
başlığı altında listelenmelidir. Tek veya iki yazarlı makalelerde yazarlara atıfta bulunulmalıdır (örneğin; Barka ve Cadinsky-Cade,
1988; Hudson, 1997). İkiden fazla yazarlı makalelerde ilk yazarın adının yanına “vd”. (makale Türkçe yazılmış ise) veya “et al.” (makale İngilizce yazılmış ise) eki ve yazar adlarıyla yayım tarihi arasına da virgül konmalıdır (örneğin; Vendeville vd., 1995 veya Vendeville et al., 1995). Metin içinde kaynaklara atıfta bulunurken, kaynaklar en eski tarihliden başlayarak en güncele doğru tarih sırasıyla verilmeli ve Geosound her kaynağın arasına noktalı virgül konmalıdır (örneğin; “Laboratuvar ve arazide çeşitli çalışmalar Komar ve Li (1986); Schmidt ve Gintz (1995) tarafından yapılmıştır”). Makalenin İngilizce yazılması halinde, yukarıda verilen örneklerdeki “ve” ile “vd.”nin yerine “and” ve “et al.” kullanılmalıdır.
Eğer bir kaynağa doğrudan ulaşılamıyor, ancak diğer bir kaynaktan dolaylı olarak alınıyorsa, ulaşılamayan bu kaynak alıntı yapılan diğer kaynakla birlikte aşağıda belirtilen şekilde çapraz referans olarak verilmelidir: “......Gamble (1971; Franklin ve Chandra, 1972). Sözlü ve yazılı görüşmelere de, yukarıda belirtilen örneklere benzer şekilde, metin içinde atıfta bulunulmalı ve ayrıca Kaynaklar dizininde de yer verilmelidir (örneğin; Gerçek (2001)).
Atıfta bulunulan kaynakların “KAYNAKLAR” bölümünde sunulmasına ilişkin örnekler

(a) Dergiler
Barka, A.A., and Kadinksy-Cade, K., 1988. Strike-slip fault geometry in Turkey and its influence on earthquake activity.
Tectonics, 7 (1), 663-684.
Yazar(lar), Tarih. Makalenin başlığı. Derginin Açık Adı, Cilt (No.), sayfa no.

(b) Bildiri Tam Metinleri ve Bildiri Özleri

Bildiri tam metinleri:
Stephansson, O., 2003. Estimation of virgin state of stress and determination of final rock stress model. Proceedings of the 3rd International Symposium on Rock Stress-RS Kumamoto’03, K.Sugawara,Y.Obara and A.Sato (eds.), A.A.Balkama, Tokyo.

Bildiri özleri:

Bouchon, M., Toksöz, M.N., Karabulut, H., Boun, M.P., Dictrich, M., and Aktar, M., 2002. Space and times evaluation of rupture and faulting during the 1999 Gölcük, İzmit (Turkey) earthquake. 1st International Symposium of the Faculty of Mines (İTÜ) on Earth Sciences and Engineering, İTÜ, İstanbul, Abstracts, p.51.
Yazar(lar), Tarih. Bildirinin başlığı. Sempozyum veya Kongrenin Başlığı, Editör(ler)in Adı (eds.), Basımevinin Adı ve Yeri, (Cilt No, verilmişse), sayfa no.
CD’ye yüklenmiş bildiriler:
Aydan, Ö., Sezaki, M., and Yarar, R., 1996. The seismic characteristics of Turkish earthquakes. 11th World Conference on Earthquake Engineering, Acapulco, Mexico, CD Paper No. 1025.

(c) Kitaplar

Turcotte, D.L., 1975. Fractals and Chaos in Geology and Geophysics. Cambridge University Press, Cambridge.
Yazar(lar), Tarih. Kitabın Adı. Basımevinin Adı ve Yeri.

(d) Yayımlanmış Raporlar ve Tezler
Fairhurst, C., Brown, E.T., Marsly, G., Detounay, E., Nikolaevskiy, V., Pearson, J.R.A., and Townley, L., 1998.Underground nuclear testing in French Polynesia : Stability and hydrogeology issues. Report of International Geomechanical Commission to the French Government, Vol. I and II.
Yazar(lar), Tarih. Raporun Başlığı. Kuruluşun Adı, Rapor No., Yer adı (yayımlanmamış, raporun dili).

(e) Yayımlanmamış Raporlar ve Tezler

Deere, D.U., and Miller, R.P., 1966. Engineering classification and index properties for intact rock. Air Force Weapons
Laboratory, Technical Report No. AFWL-TR-65-116, Kirtland Air Force Base, New Mexico (unpublished).
Yazar(lar), Tarih. Raporun başlığı. Kuruluşun Adı, Rapor No., Kent Adı (yayımlanmamış).
Meyer, W.H., 1977. Computer modeling of electro-magnetic prospecting methods. PhD Thesis, University of California,


Berkeley, USA (yayımlanmamış).
Yazar, Tarih. Tezin başlığı. Tezin türü (Y. Lisans veya Doktora), Üniversite veya Enstitü Adı, Kent Adı (yayımlanmamış).

“Hazırlanmakta” veya “incelemeye sunulmuş” olan makalelere veya bildirilere atıfta bulunulmamalı ve Kaynaklar dizininde yer verilmemelidir. Çapraz referans verilmesi halinde, kaynaklar dizininde sadece orijinal kaynağın alındığı diğer kaynağın dolaylı olarak verilmesi gerekir. Aynı yazarın veya çok yazarlı yayınlarda ilk yazarın adının bulunduğu ve aynı tarihte yayımlanmış birden fazla sayıda kaynak için, kaynakların ayırt edilebilmesi açısından yayın tarihlerinin yanına “a”, “b” gibi harfler eklenmelidir (örneğin; Goodman 1988a ve 1988b).

Katkı Belirtme
Katkı belirtme, kısa olmalı ve teşekkür edilecek olanlar çalışmaya en önemli katkıyı sağlayan kişilerin ve/veya kuruluşların adlarıyla sınırlandırılmalıdır. Teşekkür edilecek kişilerin açık adları unvanları belirtilmeksizin verilmeli, ayrıca bu kişilerin görevli oldukları kurum ve kuruluşların adları da eklenmelidir.

Eşitlikler ve Formüller
Matematiksel semboller ve formüller el yazısıyla yazılmamalıdır. Eşitlik numaraları eşitliğin hizasında ve sağ kenarına
dayandırılarak birbirini izleyen bir sırayla parantez içinde, ayrıca eşitliklerdeki sembollerin anlamı makalede ilk kez
kullanıldıkları eşitliğin altında verilmelidir.
“τ = c + σ tanφ (1)
Burada; τ makaslama dayanımı, c kohezyon, σ normal gerilme ve φ içsel sürtünme açısıdır”.
Eşitliklerde kullanılan alt ve üst indisler belirgin şekilde ve daha küçük karakterle yazılmalıdır (örneğin; Id, x2). Karekök işareti yerine parantezle birlikte üst indis olarak 0.5 kullanılmalıdır (örneğin; σcmass = σcs0.5). Çarpım işlemini göstermek için herhangi bir işaret kullanılmamalı, ancak gerekli durumlarda “*” işareti tercih edilmelidir(örneğin; y= 5*10-3). Bölme işareti olarak yatay çizgi yerine “/” işareti kullanılmalıdır. Kimyasal formüllerde iyonların gösterilmesi amacıyla Ca++ ve CO3
- -
yerine Ca+2 ve CO3 -2
tercih edilmelidir. Metinde eşitliklere “eşitlik (1)” şeklinde atıfta bulunulmalıdır. Gerekiyorsa, bilgisayar programı listeleri de net ve okunur şekilde ekte verilmelidir.

Çizelgeler
Çizelgeler, başlıklarıyla birlikte (çizelge başlıkları ayrı bir sayfada liste halinde verilmemelidir), derginin sayfalarındaki baskı alanını (15.8 cm x 22.5 cm) aşmayacak şekilde hazırlanmalı, metnin sonunda her bir çizelge ayrı birer sayfada bulunacak şekilde ve birbirini izleyen sıra numaralarıyla verilmelidir. Çizelgelerin üst kısmında hem Türkçe, hem de İngilizce başlıkları bulunmalıdır. Makalenin Türkçe yazılması halinde İngilizce başlık italik harflerle Türkçe başlığın altında yer almalı, İngilizce makalelerde ise, italik yazılmış Türkçe başlık İngilizce başlıktan sonra verilmelidir. Çizelgeler, “Çizelge 1” vb. şeklinde sunulmalıdır. Metinde çizelgelere Çizelge 1 veya Çizelge 1 ve 2 (eğer birden fazla sayıda çizelgeye atıfta bulunulacaksa) şeklinde değinilmelidir. Çizelgeler, metinde kullanılan karakterlerden daha küçük (10 veya 11 punto) karakterle yazılmalı ve derginin tek (7.3 cm-genişlik) veya çift (15.8 cm-genişlik) kolonuna sığacak şekilde düzenlenmelidir.

Çizelgelerde düşey çizgiler kullanılmamalı, yatay çizgiler ise sadece çizelgenin alt ve üstünde, ayrıca çizelgedeki başlıklar ile bunların altında listelenen rakamları ayırmak için kullanılmalıdır (Bunun için derginin önceki sayılarına bakılması önerilir).
Çizelgelerde makalenin diğer kısımlarında verilen bilgi veya sonuçların (örneğin grafikler vb.) tekrar verilmemesine özen
gösterilmelidir. Her çizelge ayrı sayfalarda olacak şekilde metnin sonunda (Kaynaklar dizininden sonra) sunulmalıdır.
Çizelgelerdeki kısaltma ve simgeler daha küçük karakterlerle çizelgelerin altında verilmelidir (örneğin; σc: tek eksenli sıkışma dayanımı; Il: illit vd.).

Şekiller
Çizim, grafik ve fotoğraf gibi tüm şekiller “Şekil” başlığı altında ve metin içinde anıldıkları sırayla numaralandırılarak
verilmelidir. Şekillerin her biri JPG olarak hazırlanmalı şekil numarası yazılmalıdır. Dergi siyah-beyaz basılacağı için, yazarlar hazırlanan şekillerde bu hususu dikkate almalıdırlar. Şekil açıklamaları; Şekillerin altına yazılmamalı ve ayrı bir sayfaya konularak “Şekiller Dizini” başlığıyla verilmeli, ayrıca “Şekil 1.” olarak başlamalıdır. Çizelgeler için yukarıda belirtilen yazım kurallarına benzer şekilde, şekil başlıkları hem Türkçe, hem de İngilizce hazırlanmalıdır. Şekiller için en büyük boyut, şekil başlığını da içerecek biçimde 15.8 cm (genişlik) x 22.5 cm (uzunluk) olmalıdır. Tüm şekillerin derginin tek veya çift kolonuna sığacak boyutlarda hazırlanması ve mümkünse daha çok tek kolona göre tasarımlanması önerilir.
Özellikle haritalar, araziyle ilgili çizimler ve fotoğraflar, sayısal ölçek (1:25,000 vb.) yerine, metrik sisteme uygun çizgi ölçekle verilmelidir. Tüm haritalarda kuzey yönü gösterilmelidir. Bölgesel haritalarda, uygun olduğu takdirde, ulusal grid veya enlem/boylam değerleri verilmelidir. Harita açıklamaları, şekil başlığıyla birlikte değil, şeklin üzerinde yeralmalıdır. Fotoğraflar, çizimler veya bunların birlikteliğinden oluşan şekiller (a), (b) vb. gibi gruplar halinde verilebilir. Bu tür sunumlarda (örneğin; Şekil 5a ve 5b) a, b, c vb. gibi tek bir şekle ait çizimler veya fotoğraflar ayrı sayfalarda olması yerine, gruplandırılarak aynı sayfada sunulmalıdır. Şekillerde açık gölge ve tonlarından kaçınılmalı, özellikle bilgisayar programlarından elde edilen grafiklerde bu hususa dikkat edilmelidir. Gölgeleme belirgin, fotoğraflar siyah-beyaz ve iyi bir kontrasta sahip olmalıdır. Tüm şekiller, Şekil 1 veya Şekil 1 ve 2 (birden fazla şekle değiniliyorsa) gibi ve metinde anıldıkları sırayla numaralandırılmalıdır. Bir dizi fosil fotoğraflarını içeren şekiller Levha olarak değerlendirilmelidir. Levhalara ilişkin açıklamalar, hem Türkçe hem İngilizce olarak aynı sayfada verilmelidir.

Ekler
Yöntemlere (bilinen yöntemler hariç) ilişkin özel ayrıntılar veya matematiksel işlemler için makalelerde eklere yer verilebilir.
Bilgisayar programı listeleri de ek olarak kabul edilir.

YAYIMA KABUL EDİLEN MAKALELERİN SUNUMU

Yazarlar, makalelerinin yayıma kabulü halinde, makalenin düzeltilmiş son kopyasını elektronik ortamda Baş Editör’e
göndermelidir. Makaleler WORD ile hazırlanmalıdır. Tüm şekiller her bir şekil 300 dpi’den az olmamak koşuluyla JPG olarak ayrı sayfalarda yer almalıdır.

PROVA BASKILAR
Makalenin prova baskıları dizgi ve yazım hatalarının olup olmadığının kontrolu için Başvurulacak Yazar’a gönderilir. Prova baskılarda yapılacak düzeltmeler yazım hataları ile sınırlı olup, yazarların makaleyi kabul edilmiş son halinden farklı bir duruma getirebilecek değişiklikler ve düzeltmeler yapması kabul edilmez. Prova baskılar, yazarlar tarafından alındıktan sonra en geç üç gün içinde Baş Editör’e gönderilmelidir. Gecikmeli olarak yapılacak düzeltmelerin baskıya verilmesi garanti edilmeyeceği için, yazarların prova baskıları göndermeden çok dikkatli şekilde kontrol etmeleri önerilir.

TELİF HAKLARI
Yazar veya Başvurulacak Yazar (birden fazla yazarlı makalelerde), kendisi ve diğer yazarlar adına “Telif Hakkı Devir Formu”nu makalenin baskıya verilmesinden önce imzalamalıdır. Bu sözleşme,  Geosound dergisine yazarlar adına telif hakkı alınmış yayınlarını koruma olanağı sağlamakla birlikte, yazar(lar)ın makalenin sahibi olma haklarından vazgeçtiği anlamına gelmemektedir. Telif Hakkı Devir Formu, en kısa sürede Baş Editör’e gönderilmelidir. Bu form Baş Editör’e ulaştırılıncaya değin, makale yayına kabul edilmiş olsa bile, baskıya gönderilmez.
Geosound Dergisi
Baş Editör
Prof.Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ
Editörler
Dr. Ahmet Can AKINCI, Dr. Nusret NURLU
Addres: Çukurova Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Balcalı 01130 Sarıçam
Adana,Turkiye
E-mail: Geosound@cu.edu.tr
Phone: +90 332 3386715
Fax: +90 332 3386715

Etik İlkeler ve Yayın Politikası
GEOSOUND ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ
GEOSOUND makale kabulü ve yayımında etik kurallara uyar. Bu kapsamda makale kabulü için öncellikle intihal açısından makale Turnitin programı ile incelenir. Yüzde 30'den daha fazla alıntı ve başka yayımlarla örtüşen ancak atıf verilmeyen makaleler hakem sürecine alınmaz.
GEOSOUND yerbilimlerindeki güncel bilimsel ve teknik gelişmeleri araştırmacılara ve mühendislere ulaştırmayı hedeflemektedir. Yerbilimleri ile ilgili teorik/deneysel ve uygulamaya yönelik çalışmalar Dergi’nin ilgi alanındadır. GEOSOUND’a daha önce başka hiçbir yerde yayımlanmamış, özgün ve güncel bilimsel araştırma ve uygulamaları içeren makaleler kabul edilmektedir. Çeviri makaleler kabul edilmemektedir. Makaleler Türkçe veya İngilizce olabilir. Dergi ’ye gönderilen yazılar yayınlansın veya yayınlanmasın iade edilmez. Makaleleri yayınlama yetkisi dergi yayın kuruluna aittir.
Makalenin tamamı bilgisayar ortamında hazırlanmalı baskıya hazır biçimde iki adet (birisinde yazar adları ve adresleri olmamak üzere) Dergi web sayfasında verilen örnek şablona uygun hazırlanmış olarak elektronik ortamda veya e-posta ekinde gönderilmelidir. GEOSOUND açık erişimli bir dergi olup, makalelerin yayınlanması için yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
GEOSOUND'a gönderilen makalelerin yayınlanıp yayınlanmayacağına Editör ve Editör Kurulu karar verir. Editör ve Editör Kurulu, hakaret, telif hakkı ihlali ve intihal konusunda yürürlükte olan yasal gerekliliklerle sınırlandırılmıştır. Editör ve Editör Kurulu, entelektüel içeriklerine yönelik yazılarını etnik, cinsiyet, dini veya politik önyargılardan arındırılmış olarak değerlendirir ve hakemlerin yazarlara anonim kalmasını sağlamak için tamamen makul olur. Gönderilen yazılarda sunulan bilgi ve fikirler gizli tutulur ve kişisel kazanç için kullanılmaz.
GEOSOUND DERGİSİ’NİN ETİK POLİTİKASI

GEOSOUND Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlediği kurallara uyar.
Yayınlanması talebi ile dergiye sunulan çalışmalarda Yayın Etiği Komitesi’nin (Committe on Publication Ethics - COPE (https://publicationethics.org/)) yönergesince yazarlar, hakemler ve editörler için uyulması tavsiye edilen ve aşağıda sunulan etik ilkeler dikkate alınmaktadır.
Editör Kurulu, dergiye gönderilen çalışmalarla ilgili intihal, sahtecilik, çarpıtma, atıf manipülasyonu, veri sahteciliği, tekrar yayım, dilimleme, haksız yazarlık, yanıltıcı beyanda bulunmak, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak gibi bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı olduğu düşünülen eylemlerle karşılaşılması durumunda COPE kurallarına uygun olarak hareket etmektedir.

İntihal
İntihal, bilimsel etiğin açık bir ihlalidir ve ayrıca yasal işlemle cezalandırılabilen bir telif hakkı yasasının ihlali anlamına da gelebilir. Lütfen tüm gönderilerin intihal için kontrol edildiğini unutmayın. Belli bir intihal belirtisi gösteren herhangi bir makale reddedilecektir.
Çıkar çatışması ve finansman
Yazarlar, sunulan metinde veya yorumlarında etkilenmiş olabilecek herhangi bir finansal veya diğer önemli çıkar çatışması varsa, referans metninden önce veya ayrı bir bölümde yer alan bir özet beyan vermelidir.
Açık erişim politikası

GEOSOUND açık erişimli bir dergi olup, makalelerin yayınlanması için yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Kendini arşivleyen politika
GEOSOUND, makalelerin Post-print (kabul edilen versiyon) versiyonunu/PDF'sini kurumsal bir havuzda ve ticari olmayan konu bazlı depolarda ya da dergi web sitesinde (sosyal ağ siteleri dahil) yayınlamasını sağlar.
Telif hakkı
Yazarlar, yayınlanan makalenin telif hakkını saklı tutar ve makaleyi üçüncü taraflara izin verilen şekillerde kullanma hakkına sahiptir. Orijinal yayın hakkında tam bibliyografik bilgiler (yazarlar, makale başlığı, dergi başlığı, cilt, sayı, sayfalar) sağlanmalıdır. Yazarlar, yayıncıya makaleyi yayınlama, yeniden kullanması durumunda orijinal yayıncısı olarak atıfta bulunma ve tüm biçimlerde ve medyada dağıtma hakkını verir.


Feragat
Yayınlanan eserlerde ifade edilen görüşler Editörlerin görüşlerini ifade etmemektedir. Yazarlar makalelerde ifade edilen fikirlerin hukuki ve ahlaki sorumluluğunu alırlar. Herhangi bir olumsuz durum olması durumunda yayıncının hiçbir sorumluluğu olmayacaktır. Herhangi bir tazminat talebi olması durumunda Yayıncı yasal olarak sorumlu tutulamaz.

Yazarların Etik Sorumlulukları
1. Çalışmayı https://dergipark.org.tr/tr/pub/geosound/writing-rules adresinde bulunan yazım kurallarına göre düzenlemek ve makale gönderimi sırasında dergipark sistem arayüzü tarafından sunulan telif hakkı devir formunu doldurarak makale ile birlikte iletmelidir.
2. Gönderilen makaleler, yazar(lar)ın özgün çalışması olmalıdır.
3. Gönderilen makaleler daha önce yayınlanmamış olmalıdır. Bir makalenin eşzamanlı olarak birden fazla dergiye yayınlanmak üzere gönderilmesi etik değildir.
4. Olası herhangi bir çıkar çatışması açıkça belirtilmelidir.
5. Makale yayınlanmak üzere yollandıktan sonra yazar tarafından herhangi bir hata bulunursa, yazar (lar) yapılan düzeltmeleri derhal Editöre bildirmelidir(ler).
6. İnsan veya hayvan denek içeren tüm çalışmaların ulusal ve uluslararası yasalara ve yönergelere uygun olmasını sağlamalı, gerekli onayların alındığını onaylamalı, denek mahremiyetine saygı göstermelidir. Çalışmasına dair ilgili etik kurul onaylarını ve araştırma detaylarını çalışmanın “Materyal ve Metod” kısmında belirtmelidir. Makale sunumu esnasında, eğer gerekli ise makale dosyasına ilave olarak Etik Kurul Onay dosyası da sisteme yüklenmelidir.
7. Makalede yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği belirtilmiş olmalıdır. Eğer, çalışma bir kurumda yapılan uygulamayı kapsıyor ise, ilgili kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile izin alındığı açıkça belirtilmelidir.

8. Çalışmanın destek kaynaklarından tümünün, makalenin teşekkür kısmında belirtilmesi gerekmektedir.

9. Makaleye fikren veya fiilen katkıda bulunmayan kişiler yazar olarak belirtilmemelidir. Yazarlar dışındaki kişilerin yapılan çalışmaya katkıları ve yazının hazırlanmasına katkıları var ise dipnotta veya Teşekkür bölümünde belirtilmelidir.

10. Çalışmayla ilişkili verilerin doğruluğundan emin olunmalı, araştırmasına ilişkin kayıtlarını düzenli tutmalı ve olası bir talep üzerine bu verilere erişim verebilmelidir.
11. Değerlendirme süreci başlamış bir makaleye yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkarma gibi işlemlere ihtiyaç duyulduğu takdirde dergi editör kuruluna tüm yazarların onayı ile başvuru yapmalıdır.

12. Yazarlar, makalenin GEOSOUND’da yayınından sonra herhangi bir dilde başka bir yerde yayınlanmayacağını garanti eder.
13. Yazarlar, makalenin asılsız veya hukuka aykırı ifadeler içermediğini ve üçüncü tarafların haklarını ihlal etmediğini doğrulamaktadır. Herhangi bir tazminat talebi olması halinde, Editör ve Yayınevi yasal olarak sorumlu tutulamaz.
14. Gönderilen bir makale hakemlere ve okuyuculara sunulan iddiaları doğrulamak için yeterli detay ve referans içermelidir. Sahte iddiaların kasıtlı sunumu etik standartların ihlalidir.
15. Başka bir yerde daha önce yayınlanmış olan rakam, tablo veya diğer materyalleri dahil etmek isteyen yazarların, kullanılan referans üzerinde belirtmesi veya telif hakkı sahiplerinin iznine sahip olması gerekmektedir. Bu delil olmadan alınan herhangi bir materyalin yazarlardan kaynaklandığı varsayılacaktır.


Editörün Etik Sorumlulukları

1. Dergiye gönderilen çalışmaları içeriğine göre değerlendirmeli, hiçbir yazara ayrıcalık göstermemeli, objektif ve adil bir şekilde hareket etmelidir. Makale konusuna uygun hakemler atamalıdır.
2. Makale değerlendirme sürecinde hakemlere rehberlik etmeli ve talep ettiği bilgiyi sağlamalıdır.
3. Hakem değerlendirme sürecini çift taraflı kör hakemlik ile sürdürmelidir.
4. Hakemlerin makaleyi zamanında, tarafsız ve bilimsel olarak değerlendirmesi için gereken uyarıları ve tedbirleri almalıdır.
5. Hakem, yazar ve okuyuculardan gelen şikâyetlere açık ve aydınlatıcı cevap vermelidir.
6. Bütün makaleleri, makalenin entelektüel içeriğini temel alarak, yazarın cinsiyet, ırk, etnisite, din, vatandaşlık veya siyasi değerlerine bakmaksızın adil şekilde değerlendirmelidir.
7. Makaleler ile ilgili bilgileri gizli tutmalıdır.
8. Makaleler ile ilgili herhangi bir çıkar çatışması gözlemledilerse, bunları açıklanmalıdır.
9. Yayın Kurulu, yayınlanmak üzere gönderilen makalenin hakem değerlendirmelerine dayalı olarak yayınlanması kararının verilmesinden, derginin yayın kurulu politikalarından ve intihal, hakaret ve telif hakkı ihlaline karşı yasal tedbirlerin alınmasından sorumludur.


Hakemlerin Etik Sorumlulukları

1. Editörün karar verme sürecine katkıda bulunmak için makaleyi objektif olarak zamanında incelemeli ve sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmelidir.
2. Yayınlanacak makalenin kalitesini yükseltmeye yardımcı olacak yönlendirmelerde bulunmalı ve çalışmayı titizlikle incelemelidir. Yorumlarını yapıcı ve nazik bir dille yazara iletmelidir.
3. Herhangi bir çıkar çatışması ve ilişkisi olması durumunda editöre gerekli bilgilendirmeyi yapmalı ve makaleyi değerlendirmemelidir.
4. Editör ve yazar tarafından sağlanan bilgilerin gizliliğini korumalı, kör hakemliğe aykırı bir durum varsa editöre bildirmeli ve çalışmayı değerlendirmemelidir.
5. Değerlendirme süreci sırasında elde ettikleri bilgileri, kendi veya başkalarının veya başka kuruluşların avantajına veya başkalarını dezavantajlı duruma düşürmek veya itibarını zayıflatmak için kullanamazlar.

Dergimize yapılan bilimsel çalışma başvurularının değerlendime, yayım sürecinde yazarlardan ve yayınlara diğer kullanıcıların erişimi için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

The journal *Geosound* encompasses all fields of earth sciences (geology, geophysics, mining, geomorphology, geotechnics, hydrogeology, geostatistics, etc.), publishing original studies, case presentations, and new developments conducted at national and international levels.